Mikael Sallander Hellman, Marknadschef, Stockholms Stadsmission
Efter att ha studerat marknadsföring vid Göteborgs universitet och ytterligare ett år vid Berghs School of Communication, började Mikael jobba i försäkringsbranschen. Han spenderade nästan 18 år i olika marknadsroller på If, innan han gick över till den ideella sektorn. Efter en kort sejour hos Svenska kyrkan var han fyra år på Barnfonden, innan han började på Stockholms Stadsmission hösten 2022.
”Nu kan vi göra mer för fler”
Från kommersiell till idéburen sektor
Jag var nästan två decennier på försäkringsbolaget If, ända sedan det grundandes 1999, som en avknoppning av Skandia i Sverige, Storebrand i Norge och Sampo i Finland. Min första roll på marknadsavdelningen var som analytiker och kampanjansvarig, med stort fokus på kommunikation och varumärkesrelaterade projekt.
De sista åren på If var jag nordisk marknadschef, med en marknadschef per land och ett inhouse-team på runt 50 personer under mig. Det var värdefullt att lära sig hitta rätt balans mellan nordiska synergier och nationella kampanjer.
Efter några år i den rollen kände jag att jag hade nått vägs ände och lämnade 2017. Medan jag funderade på nästa steg konsultade jag för Svenska kyrkan, där jag stöttade kommunikationsavdelningen, innan jag blev insamlings- och marknadschef för Barnfonden.
Jag sökte mig aktivt till idéburen sektor, men inte främst av altruistiska skäl utan för att jag tycker den är spännande ur ett kommunikativt och marknadsföringsmässigt perspektiv. Det är roligt att sälja en produkt som vädjar till givarnas vilja att bidra till en bättre värld och självklart är det väldigt kul själv vara en del av det.
Något som jag kommit att tycka väldigt mycket om i den här sektorn är kulturen. Den är väldigt professionell och kostnadsmedveten och man är mån om att göra det bästa och mesta möjliga för givarnas pengar. Jag upplever också att kulturen är mänsklig och snäll, med färre armbågar än i näringslivet.
Många olika verksamheter
I jämförelse med många andra ideella organisationer är Stockholms Stadsmission en stor organisation med ungefär 600 anställda och nästan lika många volontärer, som hjälper till i våra olika verksamheter. På huvudkontoret i Sickla jobbar runt 70 personer. Vi har verksamhet inom social omsorg och utbildning men också sociala företag inom second hand och Matmissionen.
Inom det vi kallar för återbruk har vi 26 second hand-butiker och en webbshop. Vi har också en produktionsenhet som fungerar som en varuförsörjning för samtliga butiker – hit kommer alla inlämnade secondhand-gåvor och här sorteras och värderas gåvorna. Vi har även vårt eget modemärke REMAKE STHLM, där vi skapar nya plagg av inlämnat material.
På produktionsenheten handlar det också väldigt mycket om att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden, som är en del av vårt uppdrag. Vi jobbar till exempel nära frivården, med individer som släppts från fängelset och behöver få jobb.
Vårt sociala företag Matmissionen är idag en nationell kedja med matbutiker. Där kan medlemmar med låg inkomst köpa donerade varor som riskerar att bli svinn till cirka en tredjedel av vanligt butikspris.
”Jag är väldigt stolt över Matmissionen, som lindrar matfattigdomen och erbjuder arbetsträning ”
Den första Matmissionen öppnades 2015 av Stockholms Stadsmission i samarbete med Axfood och ett tiotal leverantörer. Sedan 2022 samarbetar Matmissionen med hela dagligvarubranschen och idag finns nio butiker i Stockholmsområdet och ytterligare sex i övriga landet.
Jag är väldigt glad och stolt över Matmissionen, som förebygger matsvinn och därmed bidrar till minskat klimatavtryck, lindrar matfattigdomen och erbjuder arbetsträning till människor som hamnat långt från arbetsmarknaden.
Inom område Utbildning och Arbete bedriver vi arbetsträning i våra olika verksamheter, och erbjuder tjänsten Rusta och Matcha, där vi på uppdrag av Arbetsförmedlingen coachar arbetslösa personer in i ett nytt arbete. Här ingår också vår folkhögskola, yrkeshögskolekurser samt kompetensutveckling för yrkesverksamma.
Vi driver flera olika boendemodeller inom området Bostad, som riktar sig både mot akut och strukturell hemlöshet. Vi tillhandahåller bland annat akutboenden för människor i hemlöshet som blir placerade hos oss via socialtjänsten. Vi förmedlar också mer långsiktiga boendelösningar för dem som av strukturella skäl står långt ifrån bostadsmarknaden.
Vidare har vi skapat tre mötesplatser i olika stadsdelar, där vi erbjuder gemenskap och stöd genom olika aktiviteter. På Mötesplats Mariatorget driver vi både en lunchrestaurang dit alla är välkomna och arrangerar diverse kulturevenemang, vilket även skapar intäktsströmmar till våra verksamheter.
Tillväxt föranledde omorganisation
De senaste tio åren har Stockholms Stadsmission vuxit från att ha totala intäkter på knappt 300 miljoner kronor till drygt 600 miljoner. Det har varit en hög tillväxttakt och vi har drivit ett antal stora satsningar, vilket föranlett en ny organisationsstruktur. Bland annat fick vår direktor, motsvarande generaldirektör, tre vice direktorer med ansvar för olika områden.
Med flera nya verksamheter som måste finanserias har vi haft ett par tuffa år då vi haft högre kostnader än intäkter. Organisationen har genomgått ett antal stålbad, men flera förändringar har samtidigt varit effektivitetshöjande.
Genom att till exempel konsolidera flera av våra fysiska platser, har vi kunnat förlänga våra öppettider och möta fler målgrupper. Kostnadsbesparingarna har alltså inte resulterat i färre aktiviteter, utan snarare tvärtom. Nu kan vi göra mer för fler.
En viktig del i våra verksamheter är våra volontärer, då vi ser det som en del av vårt uppdrag att engagera stockholmarna i ett mänskligare samhälle. Vi uppmuntrar till engagemang både i form av volontärarbete, gåvor till våra second hand-butiker, monetära donationer eller för den delen besök på något av våra kulturevenemang på mötesplats Mariatorget.
Verksamhetsplan från marknadsavdelningen
När jag kom till Stockholms Stadsmission hade jag tre teamchefer och en produktansvarig för digitala plattformar på marknadsavdelningen. För att effektivisera och förkorta rapporteringsvägarna blev den första förändringen att ta bort teamchefsrollen för marknadskommunikationsteamet. Dessa fyra personer, som man kan säga utgör vår inhouse-byrå, rapporterar sedan dess direkt till mig.
Nu under våren har vi även tagit bort chefsrollen för insamlingsteamet, så att de sju personerna som jobbar med olika delar av vår insamlingsverksamhet också rapporterar direkt till mig. Engagemangsteamet har lyfts upp och rapporterar nu genom sin teamchef till Biträdande Direktor.
Inom Marknad har vi nu tagit bort indelningen i enheter och har bara en enhetlig marknadsavdelning. Vi har gemensamma möten med alla 13 medarbetare. Varje måndag har vi en incheckning för att höra hur helgen varit och hur kommande vecka ser ut.
Varannan onsdag har vi avdelningsmöte, där vi ägnar vartannat möte åt verksamhetsfrågor och vartannat möte åt arbetsmiljö.
Utanför avdelningen finns det ytterligare ett par personer som jobbar med marknadsföring men som sitter ute i olika verksamheter. Även om de rapporterar i den linjen, så ligger deras marknadsbudget hos Marknad, så vi jobbar väldigt nära varandra.
För de flesta verksamheterna så både planerar och genomför vi marknadsaktiviteter efter behov. Min avdelning tar fram en verksamhetsplan som fungerar som en marknadsplan. Vi diskuterar igenom den med respektive område, men det är inte som att de blir beställare, utan det är främst marknadsavdelningen som bedömer behoven.
Våra bostadslösningar behöver till exempel inte marknadsföras, eftersom de behövande hittar till oss ändå. Däremot marknadsför vi vår konkurrensutsatta tjänst Rusta och Matcha och vår folkhögskola, dit vi vill locka studerande.
När vi har stora kampanjer tar vi hjälp av en kreativ byrå, en produktionsbyrå och en mediebyrå. Vid arbetstoppar tar vi även hjälp av en content-byrå. Likaså för vår tidning, som kommer ut två gånger om året.
De stora kampanjerna är insamlingskampanjer i samband med jul, vinter och sommar. Det primära syftet med kampanjerna är att samla in så mycket pengar som möjligt, samtidigt som de ska stärka och underbygga bilden av Stockholms Stadsmission.
För våra insamlingsbrev samarbetar vi med en specialistbyrå. Även om vi har rutinerade insamlare så har vi nytta av att jobba med en extern byrå eftersom insamlingskommunikation är som en helt egen vetenskap.
I insamlingsbenet ansvarar olika personer för olika intäktskanaler. En viktig del är att jobba med analysen, för att se hur givarna rör sig. Hur går man från den första lilla Swish-gåvan till att bli månadsgivare? Vad är det som triggar spontangåvorna? Och så vidare.
Vi brukar också prata om att hitta nya insamlingssjöar att fiska ur. Där kan vi bli starkare. Det kan vara både att hitta nya målgrupper och nya typer av insamling eller på storlek på gåvan. Alla typer av gåvor ligger på mitt ansvar, medan all försäljning och andra bidrag och intäkter ligger på andra delar av organisationen.
Attraktiv arbetsgivare
Vi har ganska lätt att attrahera kompetens eftersom vi är en intressant arbetsgivare. Det finns många kompetenta marknadsförare som lockas av att tillsammans med oss bidra till ett mänskligare samhälle.
”Det kan ligga oss i fatet att löneläget är lägre än i näringslivet”
Det som ibland kan ligga oss i fatet är att löneläget i civilsamhället är lägre än i näringslivet. På vissa tunga roller, där vi behöver någon med väldigt specifika egenskaper och nätverk, kan det vara svårare för oss att få rätt sökande.
I de lägena brukar vi använda oss av en rekryteringsfirma, men för de flesta rollerna på marknadsavdelningen räcker det att vi annonserar själva. Vår branschorganisation Giva Sverige brukar dela våra annonser på sin hemsida och ibland lägger vi en liten peng på jobbannonsering på LinkedIn.
Om Stockholms Stadsmission
Stockholms Stadsmission bildades 1853 för att stötta de mest utsatta i samhället. Det är en idéburen organisation som arbetar för att skapa ett mänskligare samhälle för alla genom att arbeta med boende, social omsorg, utbildning och arbetsintegration i Stockholms län. Runt 600 anställda varav cirka 70 på huvudkontoret bedriver verksamheter för människor i hemlöshet och missbruk, barn, ungdomar och äldre.